vineri, 15 martie 2013

VIATA LUI PI (Ang Lee, 2012)








Viata lui Pi este o reprezentare vizuala a calatoriei interioare pe care fiecare fiinta umana o realizeaza in cautarea propriei identitati, aventura dificila, plina de obstacole, ispite si incercari de tot felul. Intotdeauna fascinant, drumul regasirii de sine conduce la transcenderea conditiei de muritor, la redescoperirea sacrului, a eternitatii. In acest demers complex si nebanuit de amplu de constientizare, de descoperire gradata si armonizare a universului launtric se succed inevitabil entuziasmul, deznadejdea, eforturile asidue, succese, indoieli, numeroase conflicte si pericole.

Intr-o barca, simbol al lumii intregi, insotit doar de animale, reprezentari ale propriilor energii si tendinte inferioare, Pi, un Ulise modern, traverseaza marea tentatiilor lumesti, a instinctelor si fantasmelor pentru a realiza eterna intoarcere la sursa primordiala, reintegrarea în oceanul infinit al Spiritului Divin.

O adevarata epopee vizuala, cu o imagine clara, vie, hipertehnicizat, Life of Pi este din pacate lipsit de creativitate, este repetitiv si fad. Regizorul Ang Lee ramane centrat doar pe imagine si efecte speciale, impresionante ce-i drept, si duce filmul in zona divertismentului facil, rateaza profunzimea, metafora. Aventura se transforma intr-o insiruire sacadata de peripetii, filmul se destrama si devine dominat de siropos, de spectaculos banal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu